Posted by & filed under Uncategorized.

We are so honored to have one of our projects recognized as a 2018 Excellence in Landscape Gold Award Winner for Residential Construction. The award ceremony took place at our annual Midwest landscape tradeshow this winter called iLandscape. All the gold award winning projects were featured at the show for fellow landscape industry professionals to vote on their favorite. Not only were we overwhelmed with being recognized by our state organization for our work, but we were also voted as the professional’s choice project winner.

Awards Ceremony

 

We wanted to share with you a few photos and a little background about the project.

Original Computer Generated Design

 

Our client desired a back yard retreat that was reminiscent of their travels. They genuinely value the beauty and energy of natural stone and requested a functional design that featured several entertaining spaces to accommodate large groups and to incorporate many man made and natural stone materials.

Our client expressed frustration with the back yard because the slope made the space troublesome and unsuitable for entertaining. We helped our client realize the opportunity the slope provided and potential for their dream entertainment space. Our client had several existing plants that they desired to keep so we worked with them to incorporate as much existing    plant material as possible.

Due to the tight space and minimal access to the back yard we had to be mindful when it came to staging the multi-level project and transporting materials. Only materials to be used each day were transported to the project to allow for workable space. Preparation was key to an efficient and successful project.

The layout work was meticulous and required utmost precision. Varying heights of the entertainment spaces needed to meet perfectly as one small error could disrupt the numbers. Not only did we have to be concerned about proper pitch of the patio space for drainage, but also the rise of two separate staircases.

With walls surrounding the entire hardscape, drainage was a priority. The village building code required all water must flow to the back property line easement. We created a weep hole drainage system that blended seamlessly into the Rivercrest wall instead of floor drains. A three foot wide drainage easement was created with river rock to accommodate the water runoff. Also, an expansive draintile system was installed throughout the hardscape space.

Our client’s each had their own favorite diverse set of products they wanted included in the project. We achieved this by designing a powerful unifying theme of Rivercrest wall with Series 3000 accent stone to help carry similarity and colors throughout each of the spaces.

We are so thankful to have wonderful industry peers who support each other and continue to develop and grow the industry for the better. Finally, we are beyond grateful for amazing clients who entrust their vision and dreams with us. We gain such gratification knowing we created an outdoor space where memories will be made that last a lifetime.